Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Krulpeterselie

Krulpeterselie

Peterselie is een geliefd keukenkruid. Krulpeterselie is een soort die is doorgekweekt op de eigenschappen van het gekrulde blad. Deze peterseliesoort wordt meestal gebruikt als garnering.


Krulpeterselie in de tuin

Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond. In het eerste jaar verschijnen wortels en bladeren. Het tweede jaar zal de peterselie bloeien waarna de zaden weer tot rijping komen. Krulpeterselie is een langzame kiemer. Het advies luidt dan ook: begin binnen in een zaaibakje. Of in een pers- of bloempot. Het voordeel bij één plantje per pot is dat de bladeren veel groter en steviger worden.


Oogsten

Knip met een scherp schaartje de blaadjes of takjes van de krulpeterselie af. Bij meerdere plantjes per pot heb je wel meer, maar kleinere en minder stevige steeltjes.


Krulpeterselie in de keuken

Krulpeterselie is zeker eetbaar en kun je naar eigen inzicht gebruiken in gerechten. De smaak van krulpeterselie is mild en geeft niet dezelfde smaakversterking als platte peterselie. Daarom vind je krulpeterselie vaak terug als garnering bij soepen, salades en aardappel- en vleesgerechten.


Bewaren

Krulpeterselie bewaart iets langer en beter dan platte peterselie. Bewaar krulpeterselie in een stuk (keuken)papier in de koelkast. Drogen kan ook, maar je hebt kans dat de peterselie dan haar mooie krul verliest.


Krulpeterselie tips

  • Binnen opkweken en dan vanaf medio mei buiten zetten. Maar let op, zet krulpeterselie niet vlak bij andere schermbloemigen zoals wortels.
  • Bij voorkeur gebruik je de krulpeterselie zo rauw mogelijk, voeg deze daarom altijd op het laatst toe aan je gerecht.

Deel deze pagina

Ereaders
peer

Peer

Peren komen oorspronkelijk uit Azië. Er zijn aanwijzingen dat de peer duizenden jaren geleden al is ontdekt. Waren er in de zeventiende eeuw nog maar driehonderd rassen bekend, tegenwoordig zijn dat er 5000. Het grootste onderscheid maken we tussen handperen en stoofperen. De meeste peren in Nederland worden geteeld in de Betuwe en op de Zeeuwse eilanden. Een perenboom is ... Read More
Goudbes

Goudbes

Goudbes (Physalis peruviana) wordt ook wel Ananaskers, Incabes of Kaapse kruisbes genoemd. Van oorsprong komt deze plant voor in de Andes, maar wordt wereldwijd in tropische en subtropische gebieden gekweekt. In Nederland en België komt de Goudbes ook voor en kan hij als kamerplant of in de tuin worden gekweekt. De vruchten zijn oranje van kleur en zitten vol vitamine ... Read More
Japanse wijnbes

Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes is een zeer onderschat familielid van de framboos en de braam. Deze plant groeit makkelijk en geeft veel kleine, zoetzure en zeer smakelijke vruchtjes die erg aan bramen doen denken. De stengels van de Japanse wijnbes zitten vol stugge haren die de plant een exotisch uiterlijk geven. De Japanse wijnbes is van nature een grote struik die ... Read More

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Sluiten