Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Koolrabi
  • koolrabi

Koolrabi

Koolrabi stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellands zeegebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. Afhankelijk van de variëteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide varianten zijn onder de schil witgeel van kleur.


Koolrabi in de tuin

De knol die boven de grond gevormd wordt, is eigenlijk een verdikking van de stengel aan de voet van de plant, waarop de bladeren zijn ingeplant. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan de knol van koolrabi een diameter van 5 tot 15 cm bereiken.

Koolrabi kun je op elke grond telen, mits hij goed doorlatend is. Daarom zijn de meeste tuingronden goed geschikt voor deze teelt. In het begin van de teelt heeft koolrabi weinig water nodig. Zodra de knol 3 tot 5 cm dik is, neemt de waterbehoefte van dit plantje toe.

Oogsten

Knollen tussen de 7 en 10 cm dik zijn klaar om te oogsten.


Koolrabi in de keuken

Je kunt koolrabi rauw en gekoot eten, stoven kan ook. Snijd de vezelige gedeelten royaal weg; hier kun je bouillon van trekken. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter. Koolrabi kun je ook koken en serveren met een groentesausje of in stukken gaar stoven.


Bewaren

Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 tot 5 dagen houdbaar.


Koolrabi tips

  1. Wacht je te lang met oogsten, dan loop je het risico dat de knollen houterig worden.
  2. Koolrabi is gezond en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren waarvan je zelf soep kunt maken!
  3. Wil je de koolrabi stoven? Doe dit niet te lang want dat gaat ten koste van de smaak.

Deel deze pagina

Recepten

Koolrabi-ijsbergsalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Koolrabisalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Koolrabischotel met een notenkorstje
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept

Voedingswaarden

Koolrabi gekookt
Energie
118.00 kj
Energie
28.00 kcal
Eiwit
2.00 gr
Eiwit plantaardig
2.00 gr
Koolhydraten
4.00 gr
Toon meer
Koolrabi rauw
Energie
124.00 kj
Energie
30.00 kcal
Eiwit
2.00 gr
Eiwit plantaardig
2.00 gr
Koolhydraten
4.00 gr
Toon meer
Toon meer
Ereaders

Koolraap

Koolraap behoort tot de familie van de kool en stond vroeger bekend als armeluisvoedsel. Tegenwoordig komt de koolraap erg dichtbij de vergeten groentes. Jammer! Want deze dikbuikige knol is erg smakelijk! In tegenstelling tot andere koolsoorten groeit de koolraap onder de grond. Deze groentesoort is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Je zaait koolrapen meestal begin juni. ... Read More
pompoen

Pompoen

De pompoen is een groentesoort en familie van de komkommer en de meloen. 10.000 jaar geleden werden pompoenen al verbouwd en gegeten in Midden- en Zuid-Amerika. Pas in de 16e eeuw kwam de pompoen voor het eerst naar Europa waar ze nog altijd voornamelijk gebruikt worden al decoratie. Dit komt mede dankzij de grote gele bloemen die aan de plant ... Read More
pastinaak

Pastinaak

Pastinaak is een van onze vergeten groentes en behoort tot de schermbloemenfamilie. Hij wordt gezien als de voorloper van de aardappel en lijkt op een witte wortel. Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied. In de middeleeuwen kwam deze groente naar Europa en werd hier al snel enorm populair. Lang diende de pastinaak als hoofdvoedsel voor het volk totdat ... Read More

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Sluiten