Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Boerenkool
  • boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is een typische wintergroente. In België wordt boerenkool ook wel krulkool genoemd. Dit bladgewas wordt veel geteeld in Nederland, je kunt het gemakkelijk kweken in je eigen moestuin. Boerenkool doet het goed op vrijwel alle grondsoorten. Deze groente is zeer winterhard waardoor je er de hele winter van kunt genieten. Er bestaan van dit gewas verschillende soorten en groepen. Zo heb je de herfstboerenkool (ook wel maai- of dwergboerenkool genoemd) en de winterboerenkool (ook wel struikboerenkool genoemd). Herfstboerenkool is niet bestand tegen de winter. De winterboerenkool, zoals zijn naam al doet vermoeden, wel.


Boerenkool in de tuin

Herfstboerenkool kun je het beste in mei zaaien en winterboerenkool vanaf juni. Zoals gezegd heeft de boerenkool niet echt een voorkeur voor de grond waarop je hem teelt. Ook is hij niet gevoelig voor ziektes. Voordat je gaat zaaien, is het belangrijk dat je het land bemest en dat de grond nat is. Geef boerenkool ook tijdens de ontkieming voldoende water.

De hele winter door kun je genieten van dit groene gewas in je tuin. De bladeren van deze kool worden zelfs lekkerder en zoeter van smaak na een beetje vorst. Dit komt doordat het zetmeel in de bladeren omgezet wordt in suikers.

Oogsten

Oogsten is simpel. Je breekt de volgroeide bladeren af en begint daarbij onder aan de plant. Doordat je boerenkool ook in de winter kunt oogsten, is invriezen niet nodig.


Boerenkool in de keuken

De smaak van boerenkool is stevig en pittig. Daardoor past deze wintergroente goed bij hartige producten, zoals worst en spek. Let bij de oogst (of aanschaf) van boerenkool goed op de kleur. Hoe meer heldergroen, hoe beter! Boerenkool is naast het gebruik in stamppotten ook erg lekker met tomaten, kaas en ui. Je kunt het gewas op verschillende manieren bereiden, zoals koken, roerbaken, stomen en smoren.


Bewaren

Boerenkool nog aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Buiten de koelkast bewaar je boerenkool tot een week bij een temperatuur van 12-15 °C. Je kunt boerenkool ook eerst garen of een paar minuten blancheren zodat je hem tot een jaar in de diepvries kunt bewaren.


Boerenkool tips

  1. Wil je voorkomen dat insecten erbij kunnen komen, span dan insectengaas over de standplaats heen.
  2. Kies volgend jaar voor een ander stukje grond om boerenkool op te kweken. Zo voorkom je uitputting van de bodem en ziektes die de boerenkool kunnen aantasten.
  3. Boerenkool slinkt behoorlijk tijdens het koken. Voeg daarom voldoende water toe, leg de kool onder in de pan en de aardappels erbovenop.

Deel deze pagina

Recepten

Boerenkool met vegetarische reepjes en paddenstoelen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Geroerbakte boerenkool met varkenshaas
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept

Voedingswaarden

Kool boeren- gekookt
Energie
193.00 kj
Energie
46.00 kcal
Eiwit
4.00 gr
Eiwit plantaardig
4.00 gr
Koolhydraten
4.00 gr
Toon meer
Kool boeren- diepvries gekookt
Energie
156.00 kj
Energie
37.00 kcal
Eiwit
2.00 gr
Eiwit plantaardig
2.00 gr
Koolhydraten
2.50 gr
Toon meer
Kool boeren- rauw
Energie
193.00 kj
Energie
46.00 kcal
Eiwit
4.00 gr
Eiwit plantaardig
4.00 gr
Koolhydraten
4.00 gr
Toon meer
Kool boeren- glas
Energie
102.00 kj
Energie
25.00 kcal
Eiwit
2.40 gr
Eiwit plantaardig
2.40 gr
Koolhydraten
0.90 gr
Toon meer
Toon meer
Tuin

Koolraap

Koolraap behoort tot de familie van de kool en stond vroeger bekend als armeluisvoedsel. Tegenwoordig komt de koolraap erg dichtbij de vergeten groentes. Jammer! Want deze dikbuikige knol is erg smakelijk! In tegenstelling tot andere koolsoorten groeit de koolraap onder de grond. Deze groentesoort is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Je zaait koolrapen meestal begin juni. ... Read More
pompoen

Pompoen

De pompoen is een groentesoort en familie van de komkommer en de meloen. 10.000 jaar geleden werden pompoenen al verbouwd en gegeten in Midden- en Zuid-Amerika. Pas in de 16e eeuw kwam de pompoen voor het eerst naar Europa waar ze nog altijd voornamelijk gebruikt worden al decoratie. Dit komt mede dankzij de grote gele bloemen die aan de plant ... Read More
koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Sluiten