In gesprek met kruidenteler
Erik Gipmans

Erik is kruidenteler bij Gipmans sinds 1997. Samen met zijn broer Jos en zijn neef René vormt hij de derde generatie van dit familiebedrijf. Het tuindersbedrijf ging van start in 1950 op 800 m2 grond met voornamelijk slaplanten. In de bijna 50 hectare kas worden er naast verschillende groenteplanten ook biologische kruiden geteeld.


Wat vind je het allermooiste aan verse kruiden?

“Verse kruiden kun je heel goed als natuurlijke smaakmaker gebruiken in alle gerechten en op ieder moment. Bijvoorbeeld door het te eten tussen de boterhammen, als salade, op de pizza of als thee.”


Hoe eet jij jouw verse kruiden het liefst?

“Verse basilicum in de pasta, dat vind ik heerlijk. En het liefst heel veel natuurlijk. ;-)”

Wat is jouw uitdaging in de teelt?

“Constant blijven zoeken naar nieuwe soorten en smaken. Daarnaast is het voor ons ook een uitdaging om insecten weg te houden bij onze kruiden. Die zijn ook gek op kruiden.”

Welke tip heb jij als professioneel kweker voor onze hobbykwekers?

“Blijven proberen, zou ik zeggen. Probeer een goed belicht, maar beschut plekje te vinden in de tuin of op de vensterbank. En geef vooral niet te veel water.”

Hoe vers kook jij thuis?

“Natuurlijk zo vers mogelijk. Al is het niet altijd eenvoudig om alles vers te maken, want dit vergt een goede voorbereiding. Maar, ook bij een snack kun je goed verse kruiden gebruiken. Verwerk bijvoorbeeld wat verse peterselie in de mayonaise, dan smaakt het toch net nog wat lekkerder.”


Tip van Erik:

Voor meer informatie en inspiratie over verse kruiden, kijk dan op Facebook van Mijn Keukentuintje.

Deel dit artikel:

Boeken