Op school van start met een moestuintje

Een moestuintje is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Dat bewijst het steeds populairder wordende schooltuintje! Steeds meer basisscholen starten met een schooltuintje. Dit doen ze niet alleen omdat het leuk is, maar het is tevens ook erg leerzaam! Ze leren hoe de bodem in elkaar zit en er wordt zelfs wiskunde toegepast; bijvoorbeeld door de bak te verdelen in gelijke vakjes en hierin plantjes met voldoende afstand ertussen te plaatsen. Daarnaast leren ze natuurlijk waar alle groenten, fruit en kruiden vandaan komen en worden ze nieuwsgieriger om het te proeven, omdat ze het zelf gekweekt hebben!


Maar hoe begin je nou een schooltuintje? En hoe kun je ervoor zorgen dat je deze samen met de kinderen goed blijft onderhouden? Wij leggen het in een handig stappenplan voor je uit!


Startpakket voor je moestuintje op school:

Stap 1: Kies een goede standplaats 
Een goede standplaats is een plek waar gemiddeld 6-8 uur zon per dag komt, waar de kinderen hun tuintje zoveel mogelijk zien en dus niet vergeten en waar overtollig water goed weg kan stromen.

Image

Stap 2: Maak een of meerdere moestuinbakken
Zorg ervoor dat de bak ongeveer 1,20 meter breed is en de vakjes in een bak niet groter zijn dan 30 x 30 cm, zodat de kinderen ook bij het midden komen. De kinderen kunnen hierbij helpen door hun eigen armen te meten, waardoor ze precies weten hoelang en diep een bak mag zijn. De bak moet minimaal 20 cm diep zijn en denk bij de keuze van materialen aan gezondheid en duurzaamheid. Je wilt verse onbespoten groenten kweken dus gebruik geen bakken met geïmpregneerd hout. In dit hout zitten gifstoffen die via het water in de grond worden opgenomen door de plantjes, die jij vervolgens opeet. Gebruik dus onbewerkte materialen. Douglashout is hier een goed voorbeeld van en het gaat lang mee, omdat er hars in zit.

Stap 3: Moestuinseizoen van start op school
Knip een worteldoek in de afmetingen van de bak en leg deze erin. Zorg ervoor dat de bak waterpas staat. Dit kun je doen door pootjes eronder te maken of stoeptegels te gebruiken. Vul vervolgens de bak met Moestuinmix bestaande uit: 1/3 compost, 1/3 vermiculiet en 1/3 turfstrooisel. Zorg ten slotte dat de aarde vlak geharkt is en leg het rooster eroverheen. Ook hierbij kunnen de kinderen weer veel onderzoekend leren. Ze kunnen het verschil voelen, ruiken en zien tussen zand en potgrond. Ook kunnen ze leren waarom het juist goed is dat er allemaal ‘vieze beestjes’ in de aarde leven. Zo komen ze erachter dat hoe meer wormen er in hun schooltuintje leven, hoe beter! Deze zorgen er namelijk voor dat de grond goed los blijft.

Stap 4: Zaaien of planten 
Je kunt natuurlijk zaadjes gebruiken, maar sneller en handiger zijn kiemplantjes! Vooral voor een schooltuintje heeft dit veel voordelen. De kans dat deze gewassen oogstbaar zijn nog voor de zomervakantie is namelijk heel groot. Enkele gewassen die erg geschikt zijn voor een schooltuintje zijn: spinazieslakomkommer en basilicum. De juiste tijd om deze te planten is na de IJsheiligen van 11 t/m 14 mei. Laat de plantjes eerst afharden, zodat ze wennen aan wisselende weersomstandigheden. Let er ook op dat je de planten niet te dicht bij elkaar zet, zodat ze genoeg ruimte hebben om tot een mooie grote plant te groeien. Mijn Keukentuintje heeft daarvoor de Moestuin Meetlat gemaakt. Download onze Moestuin Meetlat, print hem uit en je kunt aan de slag!

Stap 5: Schoolmoestuintje verzorgen
De belangrijkste verzorgingsregel voor een schooltuintje is: loop of stap nooit op de aarde! Hierdoor blijft de aarde los en groeien de planten beter. Geef genoeg water, maar let op: te veel water is ook niet goed, want daardoor gaan de wortels rotten en de plantjes dood. Geef kleine plantjes water met een plantenspuit en grotere met een bekertje onderaan de steel. En ten slotte moet je ervoor zorgen dat het vliesdoek strak om de bak zit. Hierdoor blijven rupsen, bladluizen, slakken, vogels, katten en onkruid op afstand. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kan het doek eraf en zorg je dat onkruid tijdig verwijderd wordt. Nu kan het wachten beginnen tot de plantjes groot genoeg zijn om te oogsten.

Stap 6: School moestuintje oogsten 
Na een paar weken kun je al oogsten! Wanneer een vak leeg is, zaai of plant je meteen nieuwe plantjes zodat het tuintje nooit leeg staat. Houd rekening met wisselteelt en zaai nooit twee keer hetzelfde gewas.

Wil je meer informatie over het starten met een moestuintje op school?
Lees dan ons interview met Diewertje Crasborn over haar schooltuinproject!


Deel dit artikel:

Tuin