Bescherm je groenten tegen de kou

Enkele groenten kunnen in de winter of heel vroeg in het voorjaar blijven produceren. Zoals prei, wortelen, schorseneren en pastinaak. Voorwaarde is wel dat je ze goed beschermt tegen de kou, bijvoorbeeld met wat stro. Maar er zijn ook drie andere beschermmethoden.


Aanaarden

Leg aan de voet van bepaalde groenten (bijvoorbeeld kool, artisjok en prei) een thermische isoleerlaag aan. Deze laag bestaat uit 20 tot 30 cm aarde, die je vermengt met bijvoorbeeld turf, stro of dode bladeren. Zet de vermengde aarde vast met een nylon net om te voorkomen dat de wind er grip op krijgt.


Beschermende folie

Voor het bedekken van kleine groenteplanten is er heel dunne en lichte plasticfolie te koop. De folie beschermt tegen slechte weersomstandigheden en stimuleert een vroege productie. Als het weer zachter wordt, kun je het beschermend folie verwijderen. Plaats de folie weer terug zodra het weer koud dreigt te worden.


Plastic tunnels

Deze mogelijkheid lijkt op de vorige, maar hier rust de plasticfolie op halve bogen van metaal of ijzer. Zet de tunnel goed vast in de grond met behulp van paaltjes en touwtjes. Zodra het weer het toelaat kun je de beschermende kap verwijderen. Zet hem weer terug als de kou terugkeert.

Deel dit artikel: