Boekentip: NOSH

Schrijfster Esther Erwteman reisde voor haar werk jarenlang de hele wereld over en leerde hier niet alleen de verschillende culturen kennen, maar ontdekte ook de meest verrukkelijke recepten. Zo bezocht ze landen als Ghana, Indonesië, India en Israël. Deze recepten nam ze mee naar huis. Maar in plaats van deze gerechten na te maken, besloot ze het de combineren met haar eigen Joodse roots: Alle gerechten en verhalen in dit boek zijn daardoor geïnspireerd op Nederlands-Joodse recepten en eettradities. Een bijzondere toevoeging in jouw keuken!


De Joodse keuken is volgens Esther net zo divers als de mensheid. Je kunt er alle smaken, groenten, kruiden en combinaties in terugvinden. Daarom werkt deze keuken volgens haar perfect samen met alle landen die ze bezocht heeft. In het boek legt ze eerst uit welke Joodse feestdagen er zijn. Ze vertelt wat deze dagen betekenen, maar nog belangrijker: wat er gegeten wordt. Ook legt ze uit wat het betekent om kosher te eten. Daarnaast vertelt ze wat er echt niet mag ontbreken tijdens het koken. Zoals maatbekers, tangen en pannen, maar ook verschillende kruiden zoals kardemom.


Koken doe je zo! gaat verder met een lange inleiding over de basisingrediënten. Denk aan zout, peper, olie en pepers. Daarna komt rijst, pasta, vlees, vis en groente aan bod. Het boek bevat meer dan 700 tips en trucs om je keukenskills te perfectioneren. Je leert verschillende snijtechnieken, de bereiding van verschillende soorten sauzen en het klaarmaken van kreeft en een gepocheerd eitje. Maar ook de beste keukenapparatuur en ingrediënten worden uitgelegd. Het is een boek zonder recepten, maar juist gericht op al het andere!


Wereldse gerechten

Na een leerzame inleiding volgen heerlijke recepten gecombineerd met mooie herinneringen en leuke verhalen over haar jeugd. Het boek heeft geen standaard hoofdstukindeling met voor-, hoofd- en nagerechten. Esther pakt het anders aan. Ze begint met huisgemaakte potjes. Hierbij kun je denken aan groentebouillon of currypasta’s. Daarna vertelt ze welke gerechten je kunt inmaken of op zuur kunt zetten. Het boek staat bovendien vol met heerlijke soepen, grilgerechten, salades, taarten en koekjes. Ze leert je zoete baba ganoush met dadels en noten te maken, matzeballen van Esthers moeder en Japanse aubergines. Redenen genoeg om met dit boek de keuken in te duiken en je smaakpapillen te verrassen met wereldse gerechten!


Bestel dit boek

Deel dit artikel:

Tuin