Keukentuintje

Bloedzuring

Bloedzuring

De officiële naam van bloedzuring is Rumex Sanguineus en het staat bekend om zijn pijlvormige bladeren en bloedrode nerven. Het kruid vindt zijn oorsprong in mediterrane landen maar is ook in Nederland in het wild te vinden. Bloedzuring is een wintervaste plant en werd vroeger veel door de bataven gegeten. Door de felrode nerven op is bloedzuring een prachtig plaatje in je moestuin, maar bloedzuring kun je ook gebruiken in verschillende gerechten. Het kruid staat er om bekend dorstlessend, laxerend en bloedzuiverend te zijn.

Bloedzuring in de keuken

De lichte fris-zure smaak van bloedzuring past goed in salades met verschillende verse groenten. Ook leent het kruid zich er prima voor om soepen en sauzen mee te kruiden.

Combineer bloedzuring met andere sterke smaken, zoals zoete componenten en bittertjes, om voor balans te zorgen Meng ze bijvoorbeeld met jonge blaadjes van lentesla, radijsjes, geroosterde noten of gedroogde vijgen. In de winter gebruik je het blad in stamppotten. De blaadjes kun je ook klaarmaken als spinazie.

Bewaren
Je kunt de blaadjes na de oogst een dag bewaren in de koelkast. Als je ze langer bewaart wordt het blad snel slap.

Bloedzuring tips

 1. Bloedzuring bevat oxaalzuur en wordt daarom afgeraden wanneer je last hebt van reuma, gal- of nierklachten en maagzuurproblemen.
 2. Bloedzuring is vrijwel het hele jaar door eetbaar en daarom een aanwinst voor je moestuin!
 3. Grotere bladeren van de bloedzuring plant kun je ook eten maar lenen zich niet voor rauwe bereiding. Wel kun je deze bladeren goed gebruiken om te stoven voordat je ze verwerkt in gerechten.

Bloedzuring in de tuin

Bloedzuring kweek je heel gemakkelijk in je eigen moestuin. Vanaf maart kun je al beginnen met het zaaien onder glas of in een pot met een potmaat van 25 centimeter. In de maanden mei en juni zaad je het kruid direct in de volle grond. Kies altijd voor een vochtige en voedzame grondgrond. Eenmaal gezaaid, zaait bloedzuring zichzelf gemakkelijk uit. 

Bloedzuring heeft verder weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is dat je de grond niet laat uitdrogen en eventueel geef je de plant een beetje voeding bij. Bloedzuring is een overblijvende plant en bloeit in juni en juli.

Oogsten
Oogsten doe je een jaar na het planten in de maanden maart, april en mei. De blaadjes in het voorjaar zijn het lekkerst, malser en minder zuur. Oogst de blaadjes het liefst zo kort mogelijk voor gebruik.

 • planten
  maa-mei
 • ruimte
  -
 • hoogte
  60-120 cm
 • oogsten
  maa-mei
maa apr mei maa apr mei