Moestuinblog door
Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Postzegelformaat

Deze maand bracht PostNL moestuintjes op postzegelformaat uit. Prachtig vind ik het, die toenemende aandacht voor moestuinieren! ‘Mijn groentetuin’ heet het postzegelvel waar zes groentes de aandacht krijgen. Bij ieder gewas een soort minikalender waarop de zaai- en oogstperiode is aangegeven. Het was de bedoeling van de ontwerpers om de trotsheid op de tuin naar voren te laten komen. Nou, daar zijn ze in geslaagd vind ik!


Onbekende groente

Bij het zien van het velletje postzegels viel mij echter direct iets op. De zes gefotografeerde groentes zijn eikenbladsla, aubergine, (knol)venkel, radijs, zoete aardappel en raapstelen. Althans, zo staat het op de postzegels. De foto bij de raapstelen laat echter geen raapstelen zien, maar winterpostelein! De ontwerpers wilden graag de onbekende raapstelen laten zien. Super leuk natuurlijk, maar blijkbaar waren raapstelen ook voor hén een grote onbekende :-).


Raapstelen zijn eigenlijk jonge plantjes van diverse koolsoorten die je in een heel jong stadium oogst en eet. Een bijnaam voor raapstelen is ook wel snijkool. Er zijn veel soorten en rassen, doorgaans worden ze als voor- of nateelt gebruikt. Dus in het vroege voorjaar of late najaar/winter.

Winterpostelein is, zoals de naam al zegt, een echte wintergroente. Het groeit zelfs bij lage temperaturen nog gestaag door. Een heerlijke malse groente in een jaargetijde dat er nog nauwelijks bladgroentes te oogsten zijn.


In de pen geklommen

Natuurlijk kon ik deze misvatting niet over zijn kant laten gaan. Ik ben in de Twitter-pen geklommen en PostNL gewezen op de verwarring tussen raapstelen en winterpostelein. De ontwerpers van de postzegels en de betrokkenen bij PostNL zullen raapstelen en winterpostelein nu niet snel meer door elkaar halen. Ik zou zeggen: zet bij een volgende druk beide vergeten groentes er op, ze verdienen het! En je mag bij mij natuurlijk even checken of je de juiste foto gebruikt ;-).


Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Ereaders