Moestuinblog van Geert-Jan: Rare snijboon

Moestuinblog door Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Rare snijboon

Op sociale media zie ik dat het menig moestuinder weer begint te kriebelen. De meteorologische winter is voorbij; we mógen weer! Nu houd ik me niet zo strak aan ‘regeltjes’ dus ben ik in de eerste week van januari al begonnen met zaaien in de volle grond: spinazie, zomerwortelen en capucijners. De spinazie steekt al fier boven de donkere aarde :-).

Sint Ignatius zei het al in de 16e eeuw: “Er is niets zo eenvoudig, niets zo mooi, als een moestuin.” Logisch dus dat het al vroeg in het jaar begint te kriebelen om van al dat moois (en lekkers) te gaan genieten. En toch kun je ook al genieten voordat je daadwerkelijk aan het wroeten slaat. Door eens goed naar al die verschillende zaden te kijken voordat ze de bodem in gaan.

Ik heb er een aantal op een rij gezet die wij zoal gebruiken in onze moestuin. Geweldig toch? Het verschil in zaadvorm tussen de vroege spinazie (met scherpe puntjes) en de late spinazie (meer afgerond). De minuscule zaadjes van winterpostelein vergeleken met de tuinboon. De wortelen die allemaal op elkaar lijken en toch zo verschillend zijn als ze op je bordje liggen. De kleine sierkomkommer onder de grote broer en de platte zaden van pastinaken waar je zo lang op moet wachten tot ze gaan kiemen. En die snijboon? Nou, zo raar vind ik ‘m bij nader inzien toch niet :-).

Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Ereaders